Freddo cappuccino

Freddo cappuccino härstammar från Grekland och kan beställas på i princip alla barer därnere. Den innehåller espresso, mjölk, is och oftast någon form av sötning. Det som skiljer denna dryck från en islatte är konsistensen och sättet man gör drycken på.

  • Ta fram ett glas och fyll det med mycket is.
  • Brygg sedan en espresso, enkel eller dubbel beroende på önskan intensitet, och kyl den. Snabbaste sättet att kyla espresson är att hälla ned espresson i det isfyllda glaset och röra om.
  • Därefter häller man på sötning eller smaksättning om man vill, eftersom att kaffet är kylt så blir det bittrare och därför föredrar många lite sötning. Rör runt sötningen och espresson så att de blandas, efter det ska mjölken vispas. Ett tips är att använda laktosfri mjölk, efter många gjorda freddo cappuccino på huvudkontoret har vi alltid fått extra krämig och fluffig mjölk när vi använt laktosfri mjölk!
  • För att vispa mjölken kan man använda ett par olika sätt i mån av utrustning och tid. Caféer kan till fördel använda sig av exempelvis F4 stavmixer som vispar mjölken på nolltid. För hemmabruk kan man använda en blender, stavmixer eller en vanlig visp. Mjölken vispas på något sätt och ett gräddigt resultat ska uppnås som sedan ska hällas på kaffeblandningen. Målet är att mjölken ska skapa ett eget skikt ovanpå kaffet som kunden eller den som ska dricka drycken själv får blanda runt.
  • Nu är drycken redo att avnjutas, till fördel med ett sugrör så att man kan blanda allt och ta sig emellan isen!

ESPRESSOMASKINER

För att brygga espresso behöver du en espressomaskin och en kvarn.

Espressomaskiner för hemmabruk
Kaffekvarnar för hemmabruk