SERVICEGUIDE - VAD ÄR FEL PÅ MIN MASKIN?

"Kaffemaskinen fungerar inte!" hör vi ofta när kunder ringer in. Men vad är det egentligen som inte fungerar? Vi har sammanställt en liten serviceguide där ni lätt kan navigera er fram till de vanligaste problemen som uppstår med espressomaskiner. Har ni problem med er espressomaskin kan det vara gynnsamt att kolla igenom denna snabbguide innan ni ringer oss, vissa problem kan man lätt lösa själv!

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Det kommer inte ut kaffe! Det bara droppar!
  2. Det rinner för fort! Det rinner för sakta!
  3. Jag får inte ut rätt mängd malet kaffe!
  4. Espressomaskinen är kall!
  5. Det läcker vatten från espressomaskinen!
  6. Det finns inget tryck i ångrör/hetvattenuttag/bryggrupp!
  7. Det går inte att skumma mjölk!
  8. Handtaget sitter inte rätt i bryggruppen!
  9. Kvaliteten på kaffet är inte lika bra som den har varit!
  10. Kaffet smakar konstigt!

1. DET KOMMER INTE UT KAFFE! DET BARA DROPPAR!

Alldeles för ofta slarvar man med rengöringen och självklart kan det skapa problem för espressomaskinen. "Det kommer inte ut kaffe" eller "det bara droppar" är två påstående som oftast kan lösas med rengöring. Problemet som har uppstått när dessa påståenden förekommer är att kaffets oljor helt enkelt har täppt igen utloppet. Detta beror på att man inte har rengjort bryggruppen, antingen tillräckligt ofta eller tillräckligt noggrant. Hur löser man detta? Ja, man rengör helt enkelt bryggruppen enligt anvisningar i denna artikel!

Ett annat problem som kan uppstå med just rengöringen är att det har fastnat rengöringspulver i gruppen. Om brygghuvudet är vitt inuti så är detta troligen anledningen.  Vi ser ofta detta på caféer där det ska gå fort med rengöring och lösningen är att man får lösa upp den igensatta rengöringen med varmvatten.

Har ni nyligen rengjort maskinen? Ja, då kan det vara så att ni antingen har för mycket kaffe i filtret och/eller så är kaffet för grovmalet. Om ni tror att ni kanske har för mycket kaffe i filtret så är ett enkelt tips att kolla hur högt upp kaffet täcker filtret efter att det har pressats med en tamper. Om ni har en semi-professionell espressomaskin från Rocket Espresso så är filtrena uppmåttade. Måttlinjen kan man lätt se inuti filtret och denna linje indikerar hur högt det tampade kaffet ska nå. Om ni inte ser linjen, och det är långt till den, så är det bara att mala ut mindre kaffe. Har ni en kaffemaskin från ett annat märke kanske denna indikator inte finns och i dessa fall är det enklast att strunta i att försöka mäta och istället pröva er fram med mindre doser. Har ni en tidsprogrammerad kaffekvarn kan ni enkelt ställa ned millisekunderna något och om ni har manuell dosering på er kaffekvarn så är det bara att mala ut mindre kaffe.

Är det grovleken som ni misstänker är boven så justeras detta enkelt på kaffekvarnen. Beroende på märke och modell så ställs detta in något annorlunda men grundprincipen som oftast gäller är att ni ska vrida plattan som sitter under bönhållaren. Åt vilket håll ni ska vrida för att få kaffet att malas finare beror därmed också på märke och modell så kolla på er egna kvarn om det finns indikatorer för inställning av grovleken eller läs manualen för att se hur just ni ska göra. I nästa fråga (2) besvaras ungefär samma sak och där finns även videor som kan hjälpa er om ni behöver ställa in grovleken!

2. DET RINNER FÖR FORT! DET RINNER FÖR SAKTA!

På 20-30 sekunder ska en espresso rinna ut, om den rinner antingen för fort eller för sakta så måste det åtgärdas. Den allra största anledningen till detta problem har faktiskt inget med själva espressomaskinen att göra. I dessa fall bör man ta en närmare titt på kaffekvarnen. Malningsgraden är precis som i ovanstående fråga boven och en justering av malningen är lösningen. Nedanstående felsökningsvideogår igenom problemet och demonstrerar hur det ska lösas.

3. JAG FÅR INTE UT RÄTT MÄNGD MALET KAFFE!

Ibland maler inte kaffekvarnen ut rätt mängd kaffe. Detta kan bero på att ni helt enkelt inte har rätt tidsinställning (om det finns på er kaffekvarn), ni kanske har bytt bönblandning eller så har något helt enkelt fastnat i malverket.

Den första problemet kan enkelt lösas genom att gå in i programmeringsläget på er kaffekvarn och ställa om doserna. Hur man gör detta förklaras i videorna ovanför. Ett enkelhandtag ska packas med 7 gram kaffe och ett dubbelhandtag ska packas med 14 gram kaffe. Äger ni en espressomaskin från Rocket Espresso? Då är ett enkelt mått strecket i handtaget som indikerar en ungefärlig höjd som kaffepulvret ska uppnå.

Det andra problemet löses helt genom att justera malningsgraden. Olika bönblandningar kräver olika malningar för att kunna bli så bra som möjligt. Justera efter behov tills dess att en perfekt espresso uppnås.

Det tredje problemet är oftast det enklaste att lösa. Testa att dunka till bönhållaren först. Mal därefter ut kaffe och om problemet kvarstår så måste ni öppna upp till malverket. Detta görs genom att avlägsna bönhållaren och skrapa runt bland bönorna i malverket eller häll ut bönorna som finns i malverket. Gör detta försiktigt så att ni inte skadar er. Om ni gör detta borde problemet lösas men om problemet kvarstår så behöver nog er kaffekvarn lite rengöring. Läs denna artikel och/eller kolla på videon nedan för anvisningar.

4. ESPRESSOMASKINEN ÄR KALL!

Är espressomaskinen kall så måste man först och främst checka att den är påslagen och att den har vattentillförsel (tank och/eller anslutning). Är svaret nej på någon av de två frågorna så bör man åtgärda det. Om svaret är ja på frågorna så kan problemet bero på att pumpen, elementet eller kokaren har lagt av. Den enklaste lösningen är då att lämna in espressomaskinen till oss så löser vi problemet.

5. DET LÄCKER VATTEN FRÅN ESPRESSOMASKINEN!

Om espressomaskinen är ansluten till ett vattennät och läcker så är det ofta ett tecken på att slangarna inte är täta mot kontakten. Kolla då under espressomaskinen där slangarna sitter och prova att röra slangarna. Om ni känner att någon inte riktigt sitter på sin plats så försök då att skruva eller trycka tillbaka den. Ibland har glipan uppstått på grund av för högt tryck eller belastning men kan lätt lösas genom att placeras tillbaka.

Går det inte att fixa glipan? Då kan det vara bra med en vattensäkring. Användning av en vattensäkring ser till att allt sitter som det ska och om läckage ändå uppstår så stänger vattensäkringen av vattentillförseln.

Är det inte en glipa som orsakar läckage? Lämna in er espressomaskin till oss. Problemet är då inne i maskinen och oftast finns det ingen självklar lösning.

6. DET FINNS INGET TRYCK I ÅNGRÖR/HETVATTENUTTAG/BRYGGRUPP!

Inget tryck i ångröret? Äger ni en espressomaskin som endast använder vattentank så är detta är ett vanligt problem som kan hända om man av misstag har glömt att stänga ångan. Då har ångröret helt enkelt tömt maskinen på vatten utan att man ens har märkt det. Lösningen är att stänga ångan och fylla på vattentanken. Det tar ett tag för trycket att byggas upp igen så vänta med att prova i några minuter. En annan orsak kan vara att man inte rengjort ångröret tillräckligt väl eller ofta och att mjölkrester har fastnat inuti. Då kan ni lätt rengöra den med mjölkrengöringsvätska enligt anvisningarna här.

Inget tryck i hetvattenuttaget eller bryggruppen? Det kan vara så att vattentanken är tom, checka därför den först. Om vattentanken har vatten i sig så beror problemet på något annat. Då är det enklast att lämna in espressomaskinen till oss eftersom att felet kan bero på ett flertal saker som man inte kan lösa själv särskilt enkelt.

7. DET GÅR INTE ATT SKUMMA MJÖLK!

Vanligt problem som oftast uppstår när man antingen inte har rengjort tillräckligt ofta/väl eller när det inte finns något tryck i ångröret. Om det inte finns något tryck i ångröret - vänligen läs ovanstående rubrik "Det finns inget tryck i ångrör/hetvattenuttaget/bryggrupp!" under första stycket. Om ångröret har fastbränd mjölk på sig så eller inuti kan det med största sannolikhet lösas med lite rengöring. Då kan ni läsa igenom denna artikel där vi enkelt visar hur man rengör ångröret.

8. HANDTAGET SITTER INTE RÄTT I BRYGGRUPPEN!

När handtaget sitter i bryggruppen så ska den sitta 90° från espressomaskinens framsida. Alltså, den ska peka rakt ut från maskinen. Om handtaget går att dra längre eller inte går att dra hela vägen så är det dags för att byta packning och sil. Det kan ni enkelt göra själv enligt videon nedan.

9. KVALITETEN PÅ KAFFET ÄR INTE LIKA BRA SOM DEN HAR VARIT!

Ibland smakar man på kaffet och allt verkar vara precis som vanligt men kaffet smakar helt enkelt inte lika bra som det gjorde förut. Är espressomaskinen cirka 3-5 år så kan en anledning till detta helt enkelt vara att espressomaskinen är lite trött. Komponenterna i maskineriet är utnötta och är i behov av lite uppiffning. Då är det dags för en så kallad grupprenovering. Detta kan göras på plats av er men de allra flesta lämnar in sin espressomaskin om man är privatperson eller ringer oss så vi kommer och fixar allt på plats om man är en café- eller restaurangkund. Om ni vill göra det själv så kan ni till fördel läsa mer på denna sida samt även kolla på videon nedan.

10. KAFFET SMAKAR KONSTIGT!

Detta påstående kan ha många förklaringar. Det allra bästa är att identifiera vad som smakar skumt. Vanligen är det kalk som man känner av men även järn eller klor kan förekomma. För att lösa detta behöver man ett vattenfilter som filtrerar bort oönskade smaker. Kolla in på produkterna nedan och beställ hem något så slipper ni att kaffet smakar konstigt.
Känner ni inte av smaker av kalk, järn eller klor? Då kan det vara ett flertal andra anledningar som orsaker kaffets smak. Möjligen kan det vara något fel på bönblandningen: den kan vara för gammal, bönorna kan ha blivit oxiderade om de legat för länge utanför en stängd påse eller så kan det vara fabrikationsfel på bönblandningen. Töm bönhållaren och mal ut alla bönor ur kvarnverket. Fyll på med bönor från en annan påse, helst inte av samma sort, och brygg espresso som vanligt. Om kaffet nu smakar bättre så var det fel på den förra bönblandningen.

Bytt bönblandning och det smakar fortfarande inte bra? Rengör allt. Oljor från kaffet kan ha satt sig i espressomaskinen och/eller kaffekvarnen vilket kan ge ifrån sig oönskad smak. Följ anvisningarna i denna länk och/eller kolla på videorna nedan.