Pistong / kolv
Maskiner med en kolvgrupp har en längre spak som användaren trycker ner vid bryggning. Tekniken gav upphov till det espressokaffet vi känner idag och lanserades 1948 av Gaggia.
Det finns en liten produktion av pistongmaskiner än idag. Till serveringar som vare sig har anslutning till vatten- eller elnät kan värma vattnet med gaslåga och sköta maskinen utan dessa moderniteter. Sedan ger det självklart en förhöjd upplevelse för kunden när produktionen ger ännu mer känsla. Ett bra skäl till att inte ha en pistongmaskin på serveringen är arbetsmiljöskäl. Baristan spänner upp den fjäderbelastade kolven för hand, vilket blir tungt i längden.
För hemmabruk finns även en liten marknad för pistongmaskiner. De maskinerna har inte den fjäderbelastning som sitter i professionella maskiner utan trycket skall helt regleras genom att man pressar spaken med rätt tryck. Många användare riskerar att servera eller slänga många dåliga koppar eftersom det är svårt att pressa rätt.
Det finns en liten produktion av pistongmaskiner än idag. Till serveringar som vare sig har anslutning till vatten- eller elnät kan värma vattnet med gaslåga och sköta maskinen utan dessa moderniteter. Sedan ger det självklart en förhöjd upplevelse för kunden när produktionen ger ännu mer känsla. Ett bra skäl till att inte ha en pistongmaskin på serveringen är arbetsmiljöskäl. Baristan spänner upp den fjäderbelastade kolven för hand, vilket blir tungt i längden.
För hemmabruk finns även en liten marknad för pistongmaskiner. De maskinerna har inte den fjäderbelastning som sitter i professionella maskiner utan trycket skall helt regleras genom att man pressar spaken med rätt tryck. Många användare riskerar att servera eller slänga många dåliga koppar eftersom det är svårt att pressa rätt.
Fördelar
- Ger full kontroll över bryggningen
- Klassisk espressoteknik med genuin baristakänsla
- Kan användas utan el i vissa modeller
- Visuellt tilltalande och en unik upplevelse för kunden eller gästen
Nackdelar
- Kräver mycket teknik, precision och övning
- Risk för ojämn extraktion om trycket inte hanteras rätt
- Fysiskt krävande vid frekvent användning (särskilt i serveringsmiljöer)
- Lägre tillgänglighet och begränsat utbud
Behöver du hjälp att välja?
Boka en kostnadsfri rådgivning med en av våra kaffeexperter.
Har du några frågor?