Droppkaffe

Droppkaffe, en tidlös klassiker inom kaffevärlden, är en bryggmetod som har funnits med oss i decennier och fortsätter att vara en pålitlig följeslagare i vår vardag. Medan kaffevärlden ständigt utvecklas med nya bryggmetoder och komplexa smaker, behåller droppkaffe sin plats som en bekväm och traditionell bryggmetod.

Vad är droppkaffe?

Droppkaffe är en vanlig metod för att brygga kaffe där varmt vatten rinner genom kaffefilter som innehåller kaffe. Droppkaffe är känd för sin jämna och milda smakprofil. Det är ett populärt sätt att göra kaffe när man vill brygga flera koppar samtidigt och är vanligtvis mindre koncentrerat än andra metoder, som exempelvis espressokaffe eller franskpress.

Brygga droppkaffe i kanna – Så gör du

Att brygga droppkaffe i en kanna är en enkel metod för att göra flera koppar kaffe samtidigt. Du kan antingen använda vanligt bryggkaffe, eller mala ditt eget.

  1. Börja med att mala dina kaffebönor i en elektrisk kvarn. Använd cirka 1 till 2 matskedar kaffe per 180 ml vatten, beroende på din föredragna styrka.
  2. Mät upp den nödvändiga mängden kallt, rent vatten. För varje kopp kaffe, använd cirka 180 ml vatten.
  3. Placera ett pappers- eller metallfilter i en bryggtratt i din kaffekanna.
  4. Häll i det malda kaffet i filtret i kaffekannan.
  5. Häll varmt vatten i kaffekannan och låt det sitta i några sekunder för att förvärma kannan och utrustningen. Häll sedan ut detta vatten.
  6. Häll det uppmätta vattnet över kaffet i en cirkulär rörelse. Var noga med att blöta allt kaffe jämnt för en optimal extraktion.
  7. Sätt på ett lock eller en lockande över kaffekannan för att behålla värmen och låt kaffet bryggas i cirka 3-4 minuter. Under denna tid kommer vattnet att passera genom kaffet och extrahera smaken.
  8. Efter bryggning, ta bort filtret och servera det nybryggda droppkaffet i koppar. Om du inte planerar att dricka allt direkt, kan du hälla det i en termos eller liknande för att hålla det varmt.