Koka gott bryggkaffe – Så gör du
Att brygga kaffe är en konstform som har utvecklats under många århundraden. Det finns många olika sätt att gå tillväga, och en av de äldsta och mest traditionella metoderna är att koka bryggkaffe. Att tillreda riktigt gott kaffe kan vara en finess, men med rätt teknik och utrustning kan det resultera i en otroligt välsmakande kopp kaffe. För att uppnå bästa resultat bör man välja högkvalitativa kaffebönor och en kaffebryggare som passar ens personliga smakpreferenser.
Hur gör man bryggkaffe?
Hur gör man bryggkaffe för att uppnå en optimal smakuppelvelse? Ta del av vårt enkla recept nedan!
Vatten
Utgångspunkten är att vatten som håller cirka 96 grader C hälls över malt kaffe som ligger i ett filter.
Genom att hälla det varma vattnet över kaffet och låta det droppa genom filtret, extraheras smaken och aromen från kaffebönorna och bildar en välsmakande kopp kaffe.
Genom att hälla det varma vattnet över kaffet och låta det droppa genom filtret, extraheras smaken och aromen från kaffebönorna och bildar en välsmakande kopp kaffe.
Kaffemängd
Använd cirka 1-2 matskedar (7-14 gram) kaffe per 180-240 ml vatten.
Detta ger en mellanmörk till stark kopp kaffe.
Detta ger en mellanmörk till stark kopp kaffe.
Malningsgrad
Malningsgraden på kaffepulvret är generellt grövre än för bryggning av espresso eller moka.
Det har samma funktion som för dessa på så sätt att malningsgraden påverkar bryggtiden för kaffet och behöver anpassas efter storlek på bryggaren.
Det har samma funktion som för dessa på så sätt att malningsgraden påverkar bryggtiden för kaffet och behöver anpassas efter storlek på bryggaren.
Bryggtid
Kontakttiden mellan kaffepulver och vatten är normalt 5 - 7 minuter för bryggkaffe, att jämföra med espresso som har runt 25 sekunder.
Skillnaden är också att extraktionen av bryggkaffe sker utan tryck.
Skillnaden är också att extraktionen av bryggkaffe sker utan tryck.