Malskivor8 mm
Har du svårt att få till bra bryggning? Kanske kaffet rinner alldeles för fort eller så blir det helt stopp efter en lite justering av malningsgraden. Det kan var tecken på att malskivorna i kaffekvarnen är utslitna och behöver ersättas med nya. Vi erbjuder ett brett sortiment av malskivor. Kontakta oss om du inte hittar rätt modell till din kvarn.
1
Pris kr465465,00 kr
Introduktion till malskivor, vad de är, vilken betydelse de har, vart de sitter i kvarnen, etc.
Vid köp av en kaffekvarn är det bra om man vet vad man får. En viktig aspekt är malskivorna som ofta skiljer sig åt mellan kvarnar. Den absolut största skillnaden är formen på malskivorna. Koniska och platta malskivor är de absolut vanligaste formerna på malskivor för semi-professionellt och professionellt bruk. Just därför kommer denna artikel behandla skillnaderna och likheterna mellan koniska och platta malskivor.
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Utformning
Prestanda (jämnhet, ljud, värme, avfall)
Underhåll
1. UTFORMNING
Koniska och platta malskivor maler kaffe på samma sätt. En sågtandad ring rör sig emot en annan sågtandad ring. Kaffebönorna krossas mellan de två ringarna. Skillnaden på malskivorna är formen på ringarna.
Koniska malskivor har en konformad ring som sitter inuti en annan konformad ring som är urholkad. Formmässigt liknar de en handhållen citruspress. Bönorna är riktade nedåt i en ytterst spetsig vinkel, banan är nästan vertikal. Kaffet färdas genom den först ganska stora öppningen ned till den betydligt mindre öppningen i botten.
Platta malskivor har två ringar som är placerade horisontellt. Den ena ringens tänder riktas nedåt medan den andres tänder riktas uppåt, tänderna är alltså riktade mot varandra. Kaffebönorna släpps först helt vertikalt ned i malskivorna och när de träffar botten byter de riktning 90 grader och trycks ut i sågtänderna horisontellt.
2. PRESTANDA
JÄMNHET
Vid användning av platta malskivor får man konstant samma storlek på det malda kaffet. Detta betyder att varje korn extraheras lika mycket och allt blir enhetligt.
Bimodal malning kallas den malning som koniska malskivor använder när det uppstår två olika storlekar på kaffepulvret (liten och stor). De två olika storlekarna resulterar i att de mindre kornen begränsar vattentillförseln vilket gör att vattnet flyttar sig till de större kornen där det enkelt kan ta sig igenom. Detta betyder att kaffet kommer mättas olika, och därmed kan smaken påverkas.
LJUD
Kaffekvarnar med koniska malskivor kör generellt på lägre rpm ("Revolutions per Minute" svenska: "varv per minut") än kaffekvarnar med platta malskivor. De platta malskivorna behöver högre rpm för att kunna tvinga alla bönor genom malverket eftersom att den "L"-formade banan kräver kraft horisontellt till skillnad från det koniska malverket som låter gravitationen ta hand om förflyttningen av bönorna. Detta betyder att kvarnar med koniska malskivor inte behöver en lika kraftfull motor, och därmed blir ljudnivån lägre.
VÄRME
Precis som med ljudet så producerar koniska malskivor mindre värme än platta malskivor. Lägre rpm betyder mindre friktion och därmed byggs mindre värme upp mellan malskivorna.
AVFALL
Kaffekvarnar med platta malskivor har en tendens att samla malet kaffe inuti malverket. Beroende på hur ofta och noggrant man rengör kvarnen kan detta mer eller mindre påverka kaffets smak. Om man ofta byter bönblandning kan smaken förvrängas något mer. Men ser man till att underhålla kvarnen och rengöra den kontinuerligt så är inte detta ett problem.
Koniska malskivor har inte samma problem utan spillet är minimalt. De är även enklare att rengöra.
3. UNDERHÅLL
Rengöring är alltid viktigt och malskivorna är inget undantag. Kvarnrengöring i form av rengöringskristaller för kaffekvarnar lämpar sig väldigt väl för den allmänna rengöringen. Att avlägsna bönhållaren och borsta rent med en kvarnrengöringsborste rekommenderas även. Om man börjar känna att malningen inte går lika bra som vanligt kan det vara för att kafferesterna på malverkat förhindrar sågtänderna från att krossa bönorna på korrekt sätt. Då kan man behöva öppna upp kvarnen och rengöra malskivorna för hand, eller lämna in den till vår serviceverkstad så fixar vi allt som kan behöva åtgärdas.
Enklaste sättet att förstöra malskivor? Främmande substans försöks malas ned. Mal aldrig något annat än kaffebönor i en kaffekvarn. Malskivorna är specifikt anpassade för att krossa bönorna. Absolut inget annat ska gå igenom kvarnen.
Vid köp av en kaffekvarn är det bra om man vet vad man får. En viktig aspekt är malskivorna som ofta skiljer sig åt mellan kvarnar. Den absolut största skillnaden är formen på malskivorna. Koniska och platta malskivor är de absolut vanligaste formerna på malskivor för semi-professionellt och professionellt bruk. Just därför kommer denna artikel behandla skillnaderna och likheterna mellan koniska och platta malskivor.
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Utformning
Prestanda (jämnhet, ljud, värme, avfall)
Underhåll
1. UTFORMNING
Koniska och platta malskivor maler kaffe på samma sätt. En sågtandad ring rör sig emot en annan sågtandad ring. Kaffebönorna krossas mellan de två ringarna. Skillnaden på malskivorna är formen på ringarna.
Koniska malskivor har en konformad ring som sitter inuti en annan konformad ring som är urholkad. Formmässigt liknar de en handhållen citruspress. Bönorna är riktade nedåt i en ytterst spetsig vinkel, banan är nästan vertikal. Kaffet färdas genom den först ganska stora öppningen ned till den betydligt mindre öppningen i botten.
Platta malskivor har två ringar som är placerade horisontellt. Den ena ringens tänder riktas nedåt medan den andres tänder riktas uppåt, tänderna är alltså riktade mot varandra. Kaffebönorna släpps först helt vertikalt ned i malskivorna och när de träffar botten byter de riktning 90 grader och trycks ut i sågtänderna horisontellt.
2. PRESTANDA
JÄMNHET
Vid användning av platta malskivor får man konstant samma storlek på det malda kaffet. Detta betyder att varje korn extraheras lika mycket och allt blir enhetligt.
Bimodal malning kallas den malning som koniska malskivor använder när det uppstår två olika storlekar på kaffepulvret (liten och stor). De två olika storlekarna resulterar i att de mindre kornen begränsar vattentillförseln vilket gör att vattnet flyttar sig till de större kornen där det enkelt kan ta sig igenom. Detta betyder att kaffet kommer mättas olika, och därmed kan smaken påverkas.
LJUD
Kaffekvarnar med koniska malskivor kör generellt på lägre rpm ("Revolutions per Minute" svenska: "varv per minut") än kaffekvarnar med platta malskivor. De platta malskivorna behöver högre rpm för att kunna tvinga alla bönor genom malverket eftersom att den "L"-formade banan kräver kraft horisontellt till skillnad från det koniska malverket som låter gravitationen ta hand om förflyttningen av bönorna. Detta betyder att kvarnar med koniska malskivor inte behöver en lika kraftfull motor, och därmed blir ljudnivån lägre.
VÄRME
Precis som med ljudet så producerar koniska malskivor mindre värme än platta malskivor. Lägre rpm betyder mindre friktion och därmed byggs mindre värme upp mellan malskivorna.
AVFALL
Kaffekvarnar med platta malskivor har en tendens att samla malet kaffe inuti malverket. Beroende på hur ofta och noggrant man rengör kvarnen kan detta mer eller mindre påverka kaffets smak. Om man ofta byter bönblandning kan smaken förvrängas något mer. Men ser man till att underhålla kvarnen och rengöra den kontinuerligt så är inte detta ett problem.
Koniska malskivor har inte samma problem utan spillet är minimalt. De är även enklare att rengöra.
3. UNDERHÅLL
Rengöring är alltid viktigt och malskivorna är inget undantag. Kvarnrengöring i form av rengöringskristaller för kaffekvarnar lämpar sig väldigt väl för den allmänna rengöringen. Att avlägsna bönhållaren och borsta rent med en kvarnrengöringsborste rekommenderas även. Om man börjar känna att malningen inte går lika bra som vanligt kan det vara för att kafferesterna på malverkat förhindrar sågtänderna från att krossa bönorna på korrekt sätt. Då kan man behöva öppna upp kvarnen och rengöra malskivorna för hand, eller lämna in den till vår serviceverkstad så fixar vi allt som kan behöva åtgärdas.
Enklaste sättet att förstöra malskivor? Främmande substans försöks malas ned. Mal aldrig något annat än kaffebönor i en kaffekvarn. Malskivorna är specifikt anpassade för att krossa bönorna. Absolut inget annat ska gå igenom kvarnen.