Vad är espresso?

En espresso är en koncentrerad kaffedryck som är populär i Italien och runt om i världen. Den ursprungliga metoden för att göra espresso kaffe uppfanns i Italien på slutet av 1800-talet och har sedan dess spridits över hela världen. Traditionellt serveras espresson i små kopparrangemang och är grunden för många andra kaffedrycker som cappuccino, latte och americano.

Hur gör man espresso?

För att göra en espresso behöver du finmalet kaffe, en kaffekvarn och en professionell espressomaskin, rent vatten och lite övning. Att brygga en perfekt espresso är en konstform som kräver lite övning och tålamod. Men när du väl har lärt dig tekniken kan du njuta av en rik, aromatisk och smakfull kopp kaffe som är svår att slå. Nedan kan du ta del av vårt espresso recept där vi går igenom steg-för-steg hur du brygger en espresso så att du kan njuta av en kopp kaffe i ditt eget hem.

recept

Så här gör du:

  1. Se till att malningsgraden på kaffekvarnen justeras korrekt. Du kan också justera mängden kaffe som läggs i filtret för att påverka flödet. Anpassning av hur hårt man packar kaffet påverkar också flödet. Viktigaste justeringen är dock malningsgraden på kvarnen.
  2. Mal bönorna i filtret precis före bryggning. Utgångspunkten är 7 gram med enkelfiltret.
  3. Packa därefter kaffepulvret jämnt. Brygg omedelbart kaffet på espressomaskinen.
  4. För bästa smak ska bryggtiden vara cirka 25 sekunder och på den tiden ska det bli 25 ml kaffe.
  5.  Njut av en smakrik kopp espresso!


ESPRESSOMASKINER

För att brygga espresso behöver du en espressomaskin och en kvarn.

Espressomaskiner för hemmabruk
Kaffekvarnar för hemmabruk