STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

träffar.

No hits.

Akronymen PID slängs ofta runt på kaffemarknaden men för alla är det inte lätt att förstå vad som menas. Denna artikel förklarar vad en PID-regulator egentligen är och ämnas för att hjälpa dig se om du vill ha en espressomaskin med en sådan regulator eller inte.

En PID-regulator består av tre element: en proportionerlig del, en integrerande del och en deriverande del. Detta syns i namnet då akronymen PID använder begynnelsebokstäverna från orden.

Att förklara hur en PID-regulator fungerar är inte alltid det enklaste men med ett vardagligt exempel om "cruise control"-funktionen på bilar kan man lättare förstå. Säg att en bil kör uppför en backe och denne behåller samma motorstyrka. Detta borde innebära att bilen går saktare än vad den gjorde när den körde på en platt gata. Vad en PID-regulator gör är att den återställer farten från den uppmätta hastigheten till den begärda hastigheten med minimal fördröjning genom att öka motorns drivkraft. Resultatet är att farten hålls så gott som exakt oavsett hur mycket motorn får jobba.

Så hur hjälper det här er att förstå vad en PID-regulator gör i en espressomaskin? Jo, tänk bara att espressomaskinen vill hålla konstant värme för att maximera extraktionen av kaffets aromer. För att hålla denna konstanta värme måste något kunna känna av hur varmt det är precis hela tiden och hålla fast värmen vid den grad som valts. En PID-regulator gör precis detta. Om du knappar in att den ska hålla 96 grader så kommer regulatorn se till att ditt kaffe alltid bryggs på denna värme. I mer vetenskapliga ord kan man jämföra med 0 och 1 i vanligt dataspråk. PID-regulatorn fungerar på samma sätt och bestämmer om kokaren är av eller på. Sedan anpassar den hur ofta den ska vara av och på beroende på den uppmätta värmen.

Varför är detta bra? Att extrahera kaffets alla aromer är inte alltid det enklaste och kan man få lite hjälp på traven så är det alltid tacksamt. Att säkerställa perfekt temperaturstabilitet är som att säga att ditt kaffe kommer bryggas precis likadant kopp efter kopp. Du kan pumpa ut kaffe till hela din middagsbjudning och alla koppar smakar likadant förutsatt att allt annat hålls lika.

Behöver ni en PID-regulator i er espressomaskin alltså? Både ja och nej. Är ni väldigt måna av att skapa perfekt kaffe så skulle kaffenörden lätt svara "ja" på frågan men är det ett helt enkelt riktigt gott kaffe ni eftersträvar så är det inte alltid nödvändigt. Svaret blir därför att det beror på. Kom gärna in till vår butik på Södermalm i Stockholm för att testköra maskiner med och utan PID-regulator.

Utbud

Vårt utbud av espressomaskiner med inbyggd PID-regulator är ganska stort. Detta kanske beror på att vi alla på Monteriva är kaffenördar och känner att man behöver PID-funktionen om det ska drickas kaffe, eller så beror det helt enkelt på att marknadens utbud av espressomaskiner med PID-regulator är så pass stort att det dominerar. Vi kan väl för vår egna skull säga att det är en blandning av båda orsakerna. Oavsett, PID-regulatorer är vanligt förekommande och nedan har vi samlat ihop de engruppare vi erbjuder med PID-funktion.

Ascaso Dream PID

0 PRODUKTER

Ascaso Steel PID

Rocket Espresso PID

Menu