STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

träffar.

No hits.

Klassificering

Klassificering görs med hjälp av stickprover. Varje säck sticks med ett långt spetsigt redskap som tar ut ett litet prov av varje säck. Dessa prover samlas sedan till enheter om 300 gram och klassificeras efter antal defekter. Som defekter räknas t.ex. trasiga bönor, gröna bönor, skal, kvistar och småsten. Den här klassificeringen avgör vilket pris odlaren får ta för sitt kaffe. Vid samma tillfälle sorteras bönorna efter storlek och vikt, för att fyllas i sextiokilossäckar där alla bönor håller jämn storlek och kvalitet. De är då färdiga att säljas vidare.

En provsmakare smakar också kaffet i detta skede. Bönor från provtagningen ljusrostas, mals och fördelas i små mängder i ett antal glas, varefter man häller på kokande vatten. Provsmakaren insuper aromen från varje glas, sedan får proverna svalna. Då kornen sjunkit till botten tar provsmakaren ett prov med en sked, suger in det i munnen och spottar snabbt ut det igen. I raskt tempo avverkar han alla glas på samma vis. När det är klart klassificerar han kaffet enligt en skala som går från milt till hårt.

Menu